Udane grillowanie uczennic z Tucholi w Żninie
Zespół uczniów tucholskiego Technikum Gastronomicznego przy ZSLiT w Tucholi, wziął udział w konkursie gastronomicznym juniorów podczas Wielkiego Grillowania nad Jeziorem Żnińskim. Konkurs: „Żyj tradycją – gotuj zdrowo i ekologicznie” odbył się 8 czerwca 2013 w Żninie z inicjatywy Agencji Rozwoju Rolnictwa.
Uczennice klasy pierwszej: Aleksandra Linda, Karolina Wysocka i Małgorzata Surma, pod opieką Aleksandry Browarskiej i Grzegorza Knuta, pokonały starszych kolegów między innymi z Brodnicy, Koralewa i Sypniewa i otrzymały srebrną patelnię za zajęcie III miejsca.
Zadaniem konkursowym było przygotowanie zupy (do wyboru: żur pałucki lub parzybroda) i drugiego dania mięsnego. Ekipa z Tucholi przyrządziła parzybrodę czyli kapuśniak wiosenny po pałucku i kotlet schabowy po tucholsku zapiekany z cebulką i ziołowym sosem z tysiąca wysp, dodatek stanowiły jarzyny z wody i puree ziemniaczane z miętą.
W jury zasiadał między innymi laureat Oscarów Kulinarnych, kucharz Grzegorz Kazubski, który został Osobowością Kulinarną Roku. Uczestnicy zaskoczyli komisję ziemniaczanym puree z miętą a sam proces technologiczny odbywał się w polowych warunkach. Obróbkę termiczną uczniowie przeprowadzali na grillu Lokomotywa.
Na podstawie informacji ZSLiT.
Źródło: Starostwo Powiatowe w Tucholi (tucholski.pl)
Dodaj komentarz