Tradycyjne produkty kulinarne ochronią nasze dziedzictwo kulturowe
„ Europejski system ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych. Wskazówki praktyczne do budowania marki, promocji, wytwarzania i dystrybucji” – to temat seminarium, które odbyło się w czwartek (21.05). w „Starym Młynie” we wsi Wierzchucice (gm. Sicienko). Jednym z celów seminarium było zaprezentowanie produktów utożsamianych z regionem, ich degustacja oraz wskazówki o praktycznym zastosowaniu lokalnych surowców w potrawach. Region kujawsko – pomorski obfituje w produkty regionalne i tradycyjne, które mają szansę spełnić wymogi europejskiego systemu ochrony produktów i zyskać miano produktów markowych. Propagowanie tradycyjnej kuchni regionalnej to ważne działanie w celu zachowania dziedzictwa kulturowego regionu. Pośród wielu produktów uczestnicy seminarium mieli możliwość kosztowania dwóch borowiackich – „szandara” i „fjuta”, przygotowanych przez Helenę Pałkowską z Krzywogońca i Marzenę Przytarską z Przyrowy. Obecnie na europejskiej liście zarejestrowanych jest 37 polskich produktów markowych. Są one chronione specjalnymi znakami, które informują konsumenta o nazwie, geograficznym pochodzeniu i gwarantowanej tradycyjnej specjalności.
W seminarium wzięły udział: Helena Pałkowska i Marzena Przytarska – prezentujące swoje produkty oraz Magdalena Kurpinowicz (prezes Lokalnej Grupy działania „Bory Tucholskie” i Maria Ollick (prezes Borowiackiego Towarzystwa Kultury).
Organizatorem spotkania był Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w Departamencie Rolnictwa i geodezji Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko – Pomorskiego oraz Lokalna Grupa Działania „Trzy Doliny”, a pomysłodawcą Piotr Lenart – ekspert kulinarny.
Na podstawie tekstu Marii Ollick
Zdjęcia Marai Ollick
Dodaj komentarz