„Bania Borowiacka” z szansą na tytuł „Perła 2013” na Międzynarodowych Targach Polagra – Food
II miejsce w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” za polewkę na maślance i pierogi panieńskie dla Koła Gospodyń Wiejskich w Tucholi oraz nominacja do nagrody „Perła 2013” za „Banię borowiacką” dla Zenobii Majka – takimi osiągnięciami mogą poszczycić się członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Tucholi.
Panie wzięły udział w Targach Turystyczno – Ogrodniczych „Lato na Wsi” w Minikowie. Podczas tej imprezy odbył się pierwszy konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego, Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko – Pomorskiego oraz Kujawsko – Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie.
Kolejne konkursy odbywać się będą aż do 8 września. Wielki Finał Konkursu nastąpi 22 września w czasie Międzynarodowych Targów Spożywczych Polagra – Food, z uroczystym wręczeniem statuetek „Perła 2013” i „Kluczy do Polskiej Spiżarni”. Zdarzeniu towarzyszyć będzie, podobnie jak w latach ubiegłych, prezentacja laureatów i regionów w Pawilonie „Smaki Regionów”. Tam też dowiemy się, czy „Bania Borowiacka” zdobędzie prestiżową nagrodę – „Perłę 2013”.
O zeszłorocznej edycji konkursu czytaj TUTAJ.
Źródło: UM Tuchola (tuchola.pl)
Dodaj komentarz