Święto młodego wina

15 listopada 2012   Cekcyn  Gostycyn  Kęsowo  Lubiewo  Śliwice  Tuchola     Komentarze: 0

Dzisiaj (15.11) przypada Święto Wina Beaujolais Nouveau czyli – młodego francuskiego wina z regionu Beaujolais. Jest tak zwanym ruchomym świętem obchodzonym w trzeci czwartek listopada – czyli w tym roku przypada to właśnie dzisiaj 15 listopada. Tradycja picia młodego wina powstała w regionie Beaujolais we Francji, tu też zrodziło się święto Beaujolais Nouveau. Na całym świecie Beaujolais Nouveau obchodzone jest dopiero od 1985 roku.

Beaujolais (czytaj: bożolé, fr-prow. Biôjolês) – to obszar w środkowej Francji (Burgundia) i jednocześnie ogólna nazwa rodzaju czerwonego wina burgundzkiego z tego okręgu. Region ten to pas winnic o szerokości ok. 10 km i długości 150 km, który rozciąga się na południowo-wschodnim skraju Burgundii, pomiędzy miastami Mâcon i Lyon. Region ten obejmuje 22 000 hektarów upraw winorośli i dostarcza ok. 1,3 mln hektolitrów wina rocznie, prawie wyłącznie czerwonego, co stanowi prawie połowę produkcji win czerwonych całej Burgundii. Region jest bardzo zróżnicowany klimatycznie i glebowo, i jedynym jego wspólnym mianownikiem są przepisy określające jako surowiec do produkcji win jeden tylko szczep winogron – gamay.

W całym regionie produkuje się dwa dość szczególne wina oznaczone jako Beaujolais nouveau i Beaujolais primeur. Oba wypija się jak najszybciej po wyprodukowaniu, z tym że Primeur to prawdziwe młode wino, które butelkuje się niemal natychmiast po procesie winifikacji, zaś nouveau jest dojrzewane dłużej. Oba wina są wypuszczane na rynek w trzeci czwartek listopada, w tzw. święto Beaujolais.

Beaujolais-Primeur wolno sprzedawać do 31 stycznia następnego roku, zaś nouveau do 31 sierpnia. Wszystkie wina z tego regionu posiadają, jak na wina czerwone, bardzo lekki, świeży, owocowy charakter i dość jasną, lekko fiołkową barwę. Beaujolais Nouveau – posiada zwykle bardzo ostry, cierpki, ale w dobrych latach orzeźwiający i dość przyjemny smak, w którym daje się wyczuwać zapowiedź rozwinięcia bukietu owocowego, z którego słynie cały region. W latach gorszych jego cierpkość bywa trudna do zniesienia i wino z trudem nadaje się do konsumpcji.

Wina z tego regionu pija się stosunkowo mocno schłodzone – do temperatury 14-16 °C. Beaujolais Nouveau można bez szkody dla jego smaku schłodzić nawet do 12 °C, co pomaga je spożyć, szczególnie w latach, gdy wychodzi ono bardzo cierpkie. Ze względu na delikatny charakter wino to pija się raczej do lekkich potraw z mięs czerwonych i lekkich serów, niż do potraw z dziczyzny i serów o silnym aromacie.

Na podstawie: wikipedia.org

Komentarze

comments

Dodaj komentarz

© 2024 Tucholanin.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone. Powered by WordPress | Made by: jahudesign.pl
test