Borowiackie przysmaki zdominowały konkurs kulinarny!
27 zgłoszonych produktów i potraw z Borów Tucholskich i 9 nagród i wyróżnień – tak można podsumować regionalny finał XIV edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który odbył się w Minikowie podczas targów „Lato na wsi”.
Podczas tegorocznego finału regionalnego zdecydowanie dominowały produkty i potrawy z Borów Tucholskich, co niejednokrotnie podkreślano podczas całej imprezy.
Lista produktów i potraw z terenu Powiatu Tucholskiego zgłoszonych do konkursu.
Kategoria produkty regionalne pochodzenia roślinnego
W podkategorii przetwory owocowe:
- Konfitura z borówek – KGW Brzeźno (1 miejsce),
- Konfitura z żurawiny – Gabriela Czajkowska (drugie wyróżnienie),
- Domowy sok z czerwonej porzeczki (świantojankowy) – KGW Zalesie (trzecie wyróżnienie).
W podkategorii przetwory warzywne:
- Buraczki po borowiacku – KGW Łosiny (1 miejsce),
- Powidła z bani – KGW Bysław,
- Powidła z buraka cukrowego, nazywana też konfiturą z buraka – Marzena Przytarska.
W podkategorii produkty zbożowe:
- Ruchanki pani Anki spod lasu – KGW Iwiec,
- Racuchy Pelasi – KGW Nowy Sumin.
W podkategorii wyroby cukiernicze:
- Sernik wiedeński według babci Stefki – KGW Lińsk (trzecie wyróżnienie),
- Mazurek Babci Irki – Mieczysława Rosentreter KGW Gostycyn.
Kategoria produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
W podkategorii produkty i przetwory mięsne:
- Jałowcowa z jelenia – Zakład Skupu Przetwórstwa trzody, bydła i dziczyzny Jan Myśliwiec (1 miejsce),
- Półgęsek po borowiacku – KGW Stobno (pierwsze wyróżnienie),
- Kaczka po myśliwsku – KGW Brzeźno.
W podkategorii produkty i przetwory z ryb:
- Pasta ze śledzia solonego – KGW Iwiec.
W podkategorii napoje alkoholowe:
- Aroniówka z Linówka – KGW Linówek.
Kategoria inne produkty regionalne (mieszane):
- Fałszywy zając – Elżbieta Weyna KGW Gostycyn,
- Krówki z PRL-u – Lucyna Glama KGW Iwiec,
- Ziołomiód wrzosowy – Gabriela Czajkowska.
Konkurs na potrawy:
- Kapusta kwaszona po borowiacku z grzybami i golonka po pomorsku – KGW Białowieża (1 miejsce),
- Polewka na maślance i pierogi z kapustą i grzybami – KGW Tuchola (wyróżnienie),
- Zupa z gęsich podróbek i forszmak postny – KGW Gostycyn,
- Zupa buraczkowa i marynki w sosie pomidorowym – KGW Gostycyn,
- Bania (dynia) z zacierkami na mleku i pierogi z twarogiem – KGW Lińsk,
- Zupa gulaszowa z dzika i pieczeń z dzika w sosie z czarnej porzeczki z kaszą gryczaną z grzybami – Stanislawa Iwicka KGW Iwiec,
- Jagodzianka z kluskami i kluski ziemniaczane z boczkiem ze sznurowaną kapustą- KGW Iwiec,
- Zupa „koci lament” i kotlety z kaszy gryczanej z grzybami i sosem grzybowym oraz surówka z cebulą i jabłkami – KGW Łosiny,
- Zakleponka lubiewska i kaczka po lubiewsku- KGW Lubiewo.
Organizatorem ogólnopolskiego konkursu na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Źródło: Starostwo w Tucholi (tucholski.pl)
Dodaj komentarz