Borowiackie przysmaki zdominowały konkurs kulinarny!

20 maja 2014   Cekcyn  Gostycyn  Kęsowo  Lubiewo  Śliwice  Tuchola     Komentarze: 0

27 zgłoszonych produktów i potraw z Borów Tucholskich i 9 nagród i wyróżnień – tak można podsumować regionalny finał XIV edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który odbył się w Minikowie podczas targów „Lato na wsi”.

Podczas tegorocznego finału regionalnego zdecydowanie dominowały produkty i potrawy z Borów Tucholskich, co niejednokrotnie podkreślano podczas całej imprezy.

Lista produktów i potraw z terenu Powiatu Tucholskiego zgłoszonych do konkursu.

Kategoria produkty regionalne pochodzenia roślinnego

W podkategorii przetwory owocowe:

  • Konfitura z borówek – KGW Brzeźno (1 miejsce),
  • Konfitura z żurawiny – Gabriela Czajkowska (drugie wyróżnienie),
  • Domowy sok z czerwonej porzeczki (świantojankowy) – KGW Zalesie (trzecie wyróżnienie).

W podkategorii przetwory warzywne:

  • Buraczki po borowiacku – KGW Łosiny (1 miejsce),
  • Powidła z bani – KGW Bysław,
  • Powidła z buraka cukrowego, nazywana też konfiturą z buraka – Marzena Przytarska.

W podkategorii produkty zbożowe:

  • Ruchanki pani Anki spod lasu – KGW Iwiec,
  • Racuchy Pelasi – KGW Nowy Sumin.

W podkategorii wyroby cukiernicze:

  • Sernik wiedeński według babci Stefki – KGW Lińsk (trzecie wyróżnienie),
  • Mazurek Babci Irki – Mieczysława Rosentreter KGW Gostycyn.

Kategoria produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

W podkategorii produkty i przetwory mięsne:

  • Jałowcowa z jelenia – Zakład Skupu Przetwórstwa trzody, bydła i dziczyzny Jan Myśliwiec (1 miejsce),
  • Półgęsek po borowiacku – KGW Stobno (pierwsze wyróżnienie),
  • Kaczka po myśliwsku – KGW Brzeźno.

W podkategorii produkty i przetwory z ryb:

  • Pasta ze śledzia solonego – KGW Iwiec.

W podkategorii napoje alkoholowe:

  • Aroniówka z Linówka – KGW Linówek.

Kategoria inne produkty regionalne (mieszane):

  • Fałszywy zając – Elżbieta Weyna KGW Gostycyn,
  • Krówki z PRL-u – Lucyna Glama KGW Iwiec,
  • Ziołomiód wrzosowy – Gabriela Czajkowska.

Konkurs na potrawy:

  • Kapusta kwaszona po borowiacku z grzybami i golonka po pomorsku – KGW Białowieża (1 miejsce),
  • Polewka na maślance i pierogi z kapustą i grzybami – KGW Tuchola (wyróżnienie),
  • Zupa z gęsich podróbek i forszmak postny – KGW Gostycyn,
  • Zupa buraczkowa i marynki w sosie pomidorowym – KGW Gostycyn,
  • Bania (dynia) z zacierkami na mleku i pierogi z twarogiem – KGW Lińsk,
  • Zupa gulaszowa z dzika i pieczeń z dzika w sosie z czarnej porzeczki z kaszą gryczaną z grzybami – Stanislawa Iwicka KGW Iwiec,
  • Jagodzianka z kluskami i kluski ziemniaczane z boczkiem ze sznurowaną kapustą- KGW Iwiec,
  • Zupa „koci lament” i kotlety z kaszy gryczanej z grzybami i sosem grzybowym oraz surówka z cebulą i jabłkami – KGW Łosiny,
  • Zakleponka lubiewska i kaczka po lubiewsku- KGW Lubiewo.

Organizatorem ogólnopolskiego konkursu na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Źródło: Starostwo w Tucholi (tucholski.pl)

Komentarze

comments

Dodaj komentarz

© 2024 Tucholanin.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone. Powered by WordPress | Made by: jahudesign.pl
test