Okrasa „łamie przepisy” w Borach

6 grudnia 2013   Gostycyn     Komentarze: 2

Zapraszamy do obejrzenia najbliższego odcinka programu „Okrasa łamie przepisy”. Tym razem znany kucharz i celebryta Karol Okrasa będzie przygotowywał potrawy wykorzystując do tego syrop z buraka cukrowego, zwany po borowiacku „fjut” oraz powidła, także z buraka cukrowego.

W nagraniu wzięła udział oczywiście producentka tych lokalnych przysmaków Marzena Przytarska z Przyrowy (gm. Gostycyn). Dzielnie pomagała jej cała rodzina, czyli mąż Józef oraz dzieci: Monika, Marek i Jeremiaszek. Dzięki programowi poznamy nowe zastosowania tradycyjnych produktów z Borów Tucholskich, czyli syropu i powideł z buraków cukrowych.

Jak z pomoca syropu z buraków przyrządzić łososia będzie można zobaczyć w najbliższą sobotę (7.12) o godz. 14.35 w TVP1.

Przypomnijmy także, że fjut został wpisany jako produkt tradycyjny na listę prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Więcej zdjęć TUTAJ.

Fot. T. Rostworowski, M. Przytarska, M. Kurpinowicz

Źródło: Starostwo Powiatowe w Tucholi (tucholski.pl)

Komentarze

comments

2 komentarze

  1. Anonim / 8 grudnia 2013 w 19:56

    Byliśmy i było super.

Dodaj komentarz

© 2024 Tucholanin.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone. Powered by WordPress | Made by: jahudesign.pl
test